Med květový smíšený

Vyprodáno Znovu v prodeji od června 2024

Květový med ze stanoviště z lokality krušných hor

Země původu Česká republiky (CZ)

Váha: 950 g
Složení: Med

200,00 Kč 210,00 Kč

Květový med je přírodní koncentrát z květů rostlin. Je výrobně stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů - glukózy a fruktózy, a proto vhodný zejména pro děti a starší lidi. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky. Někdy je také nazýván jako luční. V květovém medu je větší podíl fruktózy a je pro lidské tělo stravitelnější než medovicový med. Tyto medy mají také více vitamínů a obsahuje pylová zrna. Barvu mají světle žlutou i zlatavě hnědou či téměř čirou. Květové medy rychleji krystalizuje, neboť obsahuje více zbytků pylových zrn.

PROČ KVĚTOVÝ MED KRYSTALIZUJE?

Květový med v tekuté formě je velmi oblíbený a vysoce žádaný, bohužel však mění svou konzistenci, krystalizuje. Jeho zevním projevem je ale změna skupenství medu, krystalizuje. Za jak dlouho nám med ve sklenici zkrystalizuje, to záleží na vzájemném poměru dvou hlavních jednoduchých cukrů obsažených v medu.

Med je zjednodušeně řečeno živá potravina. Je to směs harmonicky vyvážených různorodých látek, které se stále proměňují a navzájem na sebe reagují., a to hned při prvním kontaktu včely s medovicí či nektarem. Tento proces lze označit jako zrání medu. Zrání medu probíhá nepřetržitě během jeho uložení v plástech a pokračuje po medobraní i ve sklenici. Med květový (nektarový) obsahuje větší množství glukózy, tedy cukru hroznového. Díky malým krystalkům glukózy a velkému množství pylových zrn květové medy krystalizují poměrně rychle. Často už za několik týdnů po vytočení. Nezávisle na původu by měl ale každý med zhruba do roku zkrystalizovat. Pokud k tomu nedojde, mohl být proces zrání medu nějak (např. přehřátím) zastavený a kvalita medu proto utrpěla. Doba nástupu krystalizace medu závisí kromě složení cukrů v medu i na skladovacích podmínkách

SKLADOVÁNÍ KVĚTOVÉHO MEDU

Uchovejte v uzavřených nádobách, v chladu, temnu a suchu (nejlépe při teplotě 15-20 °C). Medu neprospívá ani kolísání teplot a dlouhodobé působení světla. Krystalizace je přirozenou vlastností medu a známkou kvality. Do tekutého stavu ho opět přivedete pomalým zahříváním, doporučujeme ve vodní lázni maximálně do 45°C. Krystalizace není na závadu a není důvodem pro reklamaci